Reisverhaal      Vragen & antwoorden      Gastenboek 
 

Krijg je zin om naar Noorwegen te vertrekken? Prima! Als je praktische vragen hebt, vind je het antwoord mischien hieronder. Staat jouw vraag er nog niet bij, typ ze dan in het invulvak helemaal onderaan op deze pagina.

VRAAG: Welke veerboot moet ik nemen? (P. Verellen)

ANTWOORD: Noorwegen is in één keer bereikbaar vanuit Duitsland of met twee kortere veerverbindingen van Duitsland naar Denemarken en van Denemarken naar Noorwegen (zo zijn wij gereden). De tarieven variëren sterk: overdag in het weekend betaal je het dubbele van 's nachts door de week, dus eerst vergelijken op de website van ferrymaatschappij Colorline loont de moeite.


VRAAG: Zijn er ook campings en hoeveel kosten hutten? (S. Kampen)

ANTWOORD: Ondanks de lage bevolkingsdichtheid telt Scandinavië veel campings. Een interessant alternatief voor motorrijders zijn hutten omdat de tent dan thuis mag blijven, lakens zijn voldoende. De prijzen varieren van 25 tot 60 Euro. Duurdere hutten zijn luxueus uitgerust. Meestal is er voldoende plaats voor vier tot acht personen.


VRAAG: Jullie zijn in september geweest maar ik zie al sneeuw op sommige foto's. Is dat niet te koud met de motor? (F. Palm)

ANTWOORD: Sneeuw was er enkel op grote hoogte, in de bergen dus. Het is wel zo dat de zomer in Noorwegen een stuk korter is, in mei ligt er overal nog volop sneeuw. Juni is voor motorrijders doenbaar mits goede kledij en hetzelfde geld voor september. In die maanden zijn er daarenboven nauwelijks toeristen en dat heeft als voordeel dat prijzen van hutten en veerboten lager liggen. Maar echt warm is het niet!


VRAAG: Kan ik met euro's betalen? (K. Shullenaers)

ANTWOORD: Het enige Scandinavische land dat meedoet met de euro is Finland. Denemarken en Zweden zijn wel lid van de unie maar blijven hun eigen munt trouw. Noorwegen is geen lid van de EU. In alle drie de landen moet je dus met kronen betalen, elk land heeft z'n eigen kroon.


VRAAG: Is tanken geen probleem voor motorfietsen? (S. Zeelmakers)

ANTWOORD: Onze Honda Hornet heeft ook maar een tank van 16 liter. In Zuid-Noorwegen heeft echter elk groter dorp een winkel met benzinstation, om de 100 km vind je er wel een. Toch is het verstandig om de benzinevoorraad na te kijken alvorens een langere trip (door een natuurreservaat, over een bergpas, ...) aan te vatten.


VRAAG: We willen met de enduromotor over wegen die op de kaart ingetekend staan als "wanderweg" en "feldweg". Mag je daar door met moto? (F. Deplancke)

ANTWOORD: Da's een moeilijke! In Noorwegen is er wel het zogenaamde "allemansrecht" dat toelaat om door bossen en velden te trekken en er ook te overnachten in een tent. Maar dat geldt enkel als je je niet gemotoriseerd verplaatst... Best vraag je eens na bij een (Noorse) enduroclub.


VRAAG: Wat is het adres van die mooie hut met de sauna? (A. Vanlaar)

ANTWOORD: Dat adres is "Vikane, 4237 Suldalsosen, Noorwegen". Geen straat of nummer, de boerderij is de enige bebouwing in de omtrek. Niettemin hebben ze wel een site: www.vikane.no.

Jouw vraag

Staat je vraag er niet tussen? Vul ze gerust hieronder in, misschien kunnen we ze wel beantwoorden.

Je naam:
Je E-mail:
Jouw vraag:
  BergpasBochtenwerk puurVanop de veerbootHonderden tunnels